Wedstrijdtips

Zodra je je hebt opgegeven als lid van onze rijvereniging of ponyclub en je aan bent gemeld bij de KNHS via het wedstrijdsecretariaat, kun je officieel gaan starten. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet.

De voorbereiding

Je krijgt van de KNHS (behalve een rekening via ons) je persoonlijke startpas. De startpas blijft altijd geldig, dus je hoeft niet elk jaar een nieuwe aan te vragen. Wees er zuinig op en controleer goed of alles klopt. De pas moet je bij elke wedstrijd bij je hebben, je moet deze namelijk bij het wedstrijdsecretariaat kunnen tonen, samen met het paspoort van je paard.

Daarnaast is het handig om een proevenboekje van de KNHS aan te schaffen: hierin staan alle te rijden proeven. Deze kun je kopen in elke ruitersportzaak, bijvoorbeeld bij Faunaland Zeeman in Winkel.
Daar kun je dan ook je wedstrijdtenue kopen: rijjasje, rijbroek, witte handschoenen, haarnetje etc. Let op de lengte van de zweep. Deze mag niet te lang zijn (maximaal 1 meter bij de pony’s, 1.20 meter bij de paarden). Check de KNHS reglementen voor alle regels en voorwaarden.

Om alle wedstrijden van de KNHS te kunnen bekijken, ga je naar www.startlijsten.nl. Elke vereniging heeft zijn eigen manier van inschrijven.
Bij ons kun je inschrijven voor elke wedstrijd via ons speciaal door de KNHS ontwikkelde inschrijfformulier. Deze kun je downloaden, invullen en vervolgens op de dag van aanmelden mailen naar aanmeldingen@rvharenkarspel.com. Overige correspondentie omtrent wedstrijden gaat via secretariaat@rvharenkarspel.com. Let op dat je je combinatienummer correct invult. Indien je met een pony bij de paarden start, vul je een P in (dus niet bijvoorbeeld een E als je een E-pony hebt).

Na de sluitingsdatum van de inschrijving, publiceren wij de startlijst op onze website. Na deze datum kun je je niet meer inschrijven. Afmelden is wel nog mogelijk, maar dan ben je wel het startgeld verschuldigd. De startlijst kan dus in verband met afmeldingen nog een dag van te voren veranderen, hou deze dus goed in de gaten. De dag voor de wedstrijd wordt de lijst definitief gemaakt.

Op de wedstrijddag

Zorg dat je op tijd bent: dat scheelt een hoop stress. Meld je minimaal een uur vóór je starttijd bij het wedstrijdsecretariaat in de kantine. Daar kun je je proeven betalen en je startpas en paardenpaspoort laten controleren. Soms wil de jury deze ook inzien, indien nodig word je daarvan op de hoogte gebracht. Je kunt hier ook checken of alles nog volgens de tijdsplanning loopt.

Let op dat je paard of pony zijn/haar entingen jaarlijks op tijd heeft gehad. Je mag pas na 6 dagen na een inenting starten, hou dat dus goed in de gaten om teleurstellingen te voorkomen. Indien je paard of pony een basisenting krijgt, mag je niet starten tussen de 2 entingen door: pas 6 dagen na de 2e enting mag je weer wedstrijden rijden.
Pony’s moeten tot en met hun 8ste levensjaar worden gemeten, om ervoor te zorgen dat je in de juiste klasse start.

Vervolgens kun je zadelen en warm rijden in de inrijring. Daar hangt ook een startlijst zodat je in de gaten kunt houden hoe laat je de hoofdring in moet. De jury geeft altijd aan wanneer je de hoofdring mag betreden. Uiteraard mag je een voorlezer meenemen.

Na afloop van de proeven volgt de uitslag in de prijsuitreiking. Deze is ca. een half uur na de laatste starter in je rubriek/klasse. De gelukkige winnaars krijgen een beker (bij de pony’s) of cadeaubon van ruitersportzaak Faunaland Zeeman (bij de paarden). Er is dan ook de mogelijkheid om nog even de jury te spreken. Deze staan je graag te woord bij vragen: een goed moment om van te leren. Bewaar je protocollen (mét handtekening van de jury) goed, deze zijn namelijk het bewijs dat je mee hebt gedaan. Op MijnKNHS, het online registratiesysteem van de sportbond, worden je winstpunten en klasseringen bijgehouden.

Tenslotte wensen we je ontzettend veel succes, rijplezier en winstpunten toe!